Øjeblik mens siden klargøres

Om analysen

Download PDF

Læs mere om Digitalisering

Gå til Telia.dk/erhverv

1/10

scroll ned

scroll ned

Digitalisering i danske virksomheder.
Status 2017.

Telia Erhverv har sammen med Dansk Industri spurgt 500 virksomheder i forskellige brancher om, hvordan det går med at bruge nye, digitale værktøjer til at forbedre og forandre gamle arbejdsgange og processer. Hvad er status? Hvordan ser fremtidsplanerne ud? Og hvilke udfordringer møder man?

Svarene viser, at der er gode takter og, at nogle virksomheder er godt på vej. Men der er bestemt også plads til forbedringer og et højere ambitionsniveau. Du kan læse de vigtigste konklusioner fra analysen her på siden.

God fornøjelse

scroll ned

Summary

Forbavsende mange virksomheder kæmper morgendagens digitale kampe med gårsdagens analoge våben. Analysen viser at man ude i virksomhederne godt ved, at digitalisering er afgørende for vækst og øget konkurrenceevne.

Problemet ér, især i de små og mellemstore virksomheder, at digitalisering hurtigt bliver uoverskueligt. Hvem har ansvaret? Og hvem skal tage affære? Det er ikke altid lige tydeligt.

Noget andet der kunne bekymre, er at flere opfatter digitalisering forskelligt. Er det at man f.eks. har en smartphone og en computer digitalisering, i 2017?

Heldigvis er der også gode takter. Der er tydelig forståelse af at digitalisering er vejen til vækst. Og mange er i gang - på tværs af regionerne er budskabet det samme. Digitalisering er ikke et storbyfænomen.

Analysen omfatter svar fra 500 virksomheder mellem 5 og 75 ansatte, fordelt i hele Danmark på tværs af segmenter.

Alle er enige om, at digitalisering er fremtiden. Hvordan kan det så være, at kun 52% har afsat penge til opgaven?

Selvom der er bred enighed om vigtigheden af at digitalisere, så mangler næsten halvdelen af virksomhederne at afsætte midler til opgaven. Når vi kigger på de aktive, så er det især de større virksomheder, som har digitalisering skrevet ind i budgetterne. Virksomheder i hovedstaden er generelt foran andre med hensyn til at allokere ressourcer. Og når vi kigger på brancher, så er det de videnstunge erhverv, som afsætter flest midler.

scroll ned

Vi vil så gerne. Men kan vi? Kun godt 50% mener, at de har det rigtige digitale kompetencer i virksomheden.

Det bliver svært at digitalisere uden medarbejdere, der enten er omstillingsparate eller, som har stærke digitale kompetencer. Og her siger 57% af de adspurgte virksomheder at de har svært ved at finde kvalificerede medarbejdere til at hjælpe virksomheden med den forandring, der skal til. Samtidig mener over halvdelen ikke, at de har de rigtige medarbejdere på plads til at opfylde virksomhedens digitale ambitioner. Med andre ord er digitalisering også en HR og uddannelsesudfordring.

scroll ned

I 2017 er der stadig virksomheder, der mener, at det at have en hjemmeside er digitalisering. Er det godt nok?

Hvad er det egentlig, det der digitalisering? Det er helt sikkert meget mere, end at have en hjemmeside. Her er nogle af mulighederne, som er værd at kigge på:

scroll ned

60% har erkendt at digitalisering er nøglen til vækst og succes. Men mindre end 30% har tænkt sig at gøre noget ved sagen i løbet af de næste 12 måneder. Er det klogt?

Mange virksomheder har tilsynelandende en defensiv strategi, når det gælder digitalisering. Spørgsmålet er, om vi i Danmark har noget valg, når vi skal konkurrere på det globale marked?

scroll ned

De virksomheder, der sætter penge og handling bag ordene får et forspring. Betyder det, at vi er ved at skabe et A og et B hold?

En af konsekvenserne ved ikke at digitalisere kan være, at de passive virksomheder bliver overhalet af andre, mere innovative konkurrenter. Konkurrenter, som tilbyder kunderne større tilgængelighed, bedre kommunikation og service. Eller, som arbejder mere effektivt og dermed tjener flere penge. Sidst, men ikke mindst, kan passivitet åbne døren for nye spillere, som vælger at disrupte et marked med nye services og digitale teknologier.

scroll ned

Hellere lille og vågen…?
Det er de store virksomheder, som siger, at det at finde tiden til digitalisering er den største udfordring.

Langt de fleste virksomheder mener, at det er en udfordring af finde den tid, der skal til for at digitalisere og løse opgaven ordentligt. ’Manglende budgetter’ indtager sammen med ’manglende fokus’ andenpladsen på listen over udfordringer.

scroll ned

70% regner ikke med at tage nye digitale løsninger i brug inden for den nærmeste fremtid. Bliver de så overhalet af de 30%, som har konkrete planer?

Til trods for at udviklingen foregår med lynets hast, så svarer godt 70% at de ikke har planer om at digitalisere foreløbig. Det giver gode muligheder for vækst hos de virksomheder, der smøger ærmerne op.

scroll ned

Det er bestemt ikke et storbyfænomen at ville digitalisere. Hele landet er godt med. Heldigvis!

Tallene for de forskellige regioner er stort set ens. Det gælder også for de emner, som står højest på listen over digitale tiltag. Det er: Cloudbaseret dataopbevaring, Automatiseret fakturering, Intern omstilling og Automatisering af arbejdsgange.

scroll ned

Kort sagt:
Danmark er på vej. Men vi kan gøre det bedre.

Derfor har vi nu sat fokus på digitalisering af de danske virksomheder. Læs mere på telia.dk/digital.

Her finder du inspiration til, hvordan din egen virksomhed kan få glæde af alle de nye muligheder. Og du kan se, hvad der sker, når vi slipper den digitale trendekspert Christiane Vejlø og TV-værten Esben Bjerre løs hos et autoværksted på Stevns og i et tøjfirma i Nordsjælland.

Læs mere om digitalisering her

Download PDF